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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/04/2003
Data da última atualização:  26/02/2018
Autoria:  PACHECO, N. A.; BASTOS, T. X.
Afiliação:  NILZA ARAUJO PACHECO, CPATU; THEREZINHA XAVIER BASTOS, CPATU.
Título:  Médias climatológicas de Capitão Poço, PA, período: 1980-2000.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, [2000?].
Idioma:  Português
Notas:  Publicação não convencional.
Palavras-Chave:  Brasil; Capitão Poço; Pará.
Thesagro:  Clima.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173100/1/FL-PP-09059.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU32166 - 1UMTFL - PP0905909059
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/01/2016
Data da última atualização:  10/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BERES, C.; SIMAS-TOSIN, F. F.; CABEZUDO, I.; FREITAS, S. P.; IACOMINI, M.; MELINGER-SILVA, C.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  Carolina Beres, UFRJ; Fernanda F. Simas-Tosin, UFPR; Ignacio Cabezudo; Suely Pereira Freitas, UFRJ; Marcello Iacomini, UFPR; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Antioxidant dietary fibre recovery from Brazilian Pinot noir grape pomace.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 201, p. 145-152, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.039
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazilian grape pomace was extracted in hot water, and a factorial experiment was used to evaluate polysaccharide recovery. The dependent variables were the temperature, particle size and solute:solvent ratio. Polysaccharide yields varied from 3 to 10%, and the highest sugar content was observed when extraction was carried out at 100 °C from finely sized particles (£ 249 ?m) in a 1:12 solute:solvent ratio. The monosaccharide composition of extracts obtained from flours were, on average, Rha:Ara:Xyl:Man:Gal:Glc:GalA in a 3:32:2:13:11:20:19 molar ratio, with varying Glc:GalA ratios. 13C NMR and HSQC spectra confirmed the presence of pectic- and glucose-based polysaccharides in the extracts. Phenolic compounds were found after pomace extraction, and catechin, gallic acid and epicatechin were the principal compounds identified. The extracts also had ABTS radical scavenging capacity (from 8.00 to 46.60 mMol Trolox/100 g pomace). These findings indicate that these grape pomace flours are rich in antioxidant dietary fibre and have a potential use as food ingredients.
Palavras-Chave:  Antioxidant dietary fibre; Hot water extraction; Polysaccharide.
Thesaurus NAL:  antioxidant activity; grape pomace; phenolic compounds.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13128 - 1UPCAP - DD
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